Pilgrimsvandring i Galicien

Pilgrimsvandring i Galicien

I över tusen år har pilgrimer vandrat leden som går till Santiago de Compostela i Galicien i Spaniens nordvästra hörn. Enligt legenden upptäcktes aposteln Jakobs kvarlevor här redan på 800-talet och, om vi ska tro sägnen, ligger apostelns reliker fortfarande kvar i ett silverskrin i den ståtliga katedralen i Santiago.

 

Vandringslederna till Santiago är många, men den mest kända och mest frekventerade är den så kallade “franska leden”, av vilken vi kommer vandra de sista 115 kilometerna. Sträckan är relativt okomplicerad, även om det vissa dagar blir ganska många timmars vandring. Dagsetapperna är mellan 15 och 25 km och går genom ett landskap som är känt för sin grönska och frodighet. Vi bor på bekväma hotell och serveras frukost och middag varje dag. Vårt bagage transporteras åt oss, så det enda vi behöver bära är en liten ryggsäck med det vi behöver under dagens vandring.

 

Vandringen går genom lummiga ek- och kastanjeskogar och doftande eukalyptusskogar som imponerar med sina höga ståtliga träd. De små byarna, där tiden verkar ha stått still, ligger utspridda på jämna avstånd. De bjuder på vila och historiska vingslag i form av vackra medeltida stenbroar, romanska kyrkor och kapell samt de för området typiska stolpbodarna, los hórreos. Vissa dagar varvar vi vandringen med kortare besök för att lära oss lite om traktens historia och gastronomi.

 

Camino de Santiago är en mötesplats för pilgrimer från hela världen. Alla har sin egen anledning att ge sig ut på vandring; för vissa är det kanske den kristna tron eller andra andliga frågor, för andra är det naturupplevelsen eller den fysiska utmaningen som drar. Men alla befinner sig på samma väg, vilket ger en stark känsla av samhörighet. Och även den minst språkkunnige av alla vandrare lär sig snabbt den spanska hälsningsfrasen ¡Buen camino!, de ord med vilka pilgrimerna önskar varandra en “god vandring”.

Dag 1. Ankomst till Porto och transfer till Sarria.

Dag 2. Sarria-Portomarín, 22 km 

Dag 3. Portomarín-Palas de Rei, 25 km

Dag 4. Palas de Rey-Melide, 16 km

Dag 5. Melide-Arzua, 15 km

Dag 6. Arzua-Pedrouzo, 19 km

Dag 7. Pedrouzo-Santiago de Compostela, 20 km

Dag 8. Avfärd

Detta ingår:

7 övernattningar på bekväma hotell eller pensionat, utvalda med omsorg.

7 dagars halvpension (frukost och middag, dryck inkluderad) 

Gemensam transfer från och till flygplatsen i Porto.

Svensk guide under hela vistelsen 

Eftermiddagsutflykt till en biodlare utanför Arzua

Studiebesök och provsmakning hos en ostproducent nära Pedrouzo

Transport av 1 resväska/person

Pilgrimspass och pilgrimsdiplom

Stanna en extra natt!

Bo kvar en natt på hotellet i centrum och upplev Santiago i lugn och ro. För dem som stannar finns även möjlighet till en endagsutflykt till Finisterre, Galiciens och hela Spaniens västligaste udde. Namnet betyder “världens ände” och landskapet är storslaget.

Är du intresserad? Meddela oss genom att fylla i kontaktformuläret här eller genom att sända oss en intresseanmälan till info@aidatravels.com.

Dag 1

Ankomst till Porto och transfer till Sarria

Vår guide Cecilia möter upp på flygplatsen i Porto och tillsammans tar vi oss direkt till Sarria där vi checkar in på vårt hotell för natten. Efter detta blir det välkomstmöte, utdelning av Pilgrimspasset samt middag.

Dag 2

Sarria-Portomarín, 22 km

Efter frukost och stämpling av våra pilgrimspass startar vi vår första etapp som är 22 km lång. Vi vandrar genom det vackra landskapet med ömsom skog och ömsom öppna fält. Vägen är väl utmärkt med symbolen för vandringsleden, pilgrimsmusslan, samt gula pilar. Dagens vandring är bland de längsta, men vi pausar när vi behöver det och låter vandringen ta tid - vi har ingen brådska. En av de mest typiska synerna längs med pilgrimsleden är stolpbodarna, los 'hórreos', som tidigare användes till sädesförvaring. Efter en långsträckt nedförsbacke som slutar vid floden Miño och dammen som byggts här kommer vi under senare delen av eftermiddagen fram till den charmiga lilla staden Portomarín. Vi ser oss omkring i staden och checkar sedan in på hotellet och vilar ut innan vi samlas för kvällens middag.

Dag 3

Portomarín - Palas de Rei, 25 km

När vi laddat batterierna med vila och frukost tar vi på oss vandringsskorna igen och påbörjar dagens etapp, som är veckans längsta. Vi tar oss sakta upp ur Miños dalgång och följer landsvägen en bra bit. En av höjdpunkterna idag blir bosättningen Castromaior, ett förromerskt så kallat castrum som anlades här redan på 400-talet före Kristus. Vi ser även flera 'cruceiros', höga stenkors som som står uppsatta i vägkorsningar. De upprättades förr i tiden, bl.a. av dem som ville sona för sina synder, och lär ge pilgrimerna skydd under färden. Vi fortsätter mot Palas de Rei och vårt trivsamma alpliknande hotell, Las Cabañas. Här äter vi gemensam middag innan vi får vår välförtjänta nattsömn.

Dag 4

Palas de Rei - Melide, 16 km

Dagens etapp är bara 16 km, och efter gårdagens hela 25, blir det en enkel match. Vi vandrar genom flera små vackra byar med romanska kyrkor, medeltida stenbroar och stolpbodar. Lägg märke till de stora flätade korgarna med halmtak som står på flera ställen. De är typiska för trakten och användes tidigare till förvaring av majs. Staden Melide är med sina drygt 7500 invånare en centralort i området. Här finns ett trevligt gammalt centrum med historiska byggnader, ett lokalt museum och gott om barer och restauranger. Melide är känt för sin fina bläckfisk, eller 'pulpo' som det kallas här. Den äts kokt, med kryddigt paprikapulver och olivolja.

Dag 5

Melide - Arzúa, 15 km

Även denna dagsetapp är kort och relativt enkel och vägen är behaglig och omväxlande. Väl framme i Arzúa checkar vi in på vårt pensionat, och eftersom vi troligtvis har ganska gott om tid på oss, gör vi oss redo för en liten utflykt. Vår chaufför hämtar oss och tar oss på en tur i området, där vi bland annat besöker en lokal biodlare som lär oss allt om sin stora passion och låter oss smakar på den ljuvligt goda honungen. Arzúa är i övrigt känd i hela Galicien för sin ostproduktion. Den typiska osten härifrån har en toppig form och kallas för 'tetilla', alltså bröstost.

Dag 6

Arzúa - Pedrouzo 19 km

Efter frukost letar vi upp vandringsleden igen och börjar vår vandring mot Pedrouzo. Denna dag kommer vi nära det genuina galiciska jordbrukslivet. Galicien är Spaniens största mjölkproducent och vi ser många kor, framför allt Holstein-kor, som är den typiska mjölkkon. Men alla kor är inte mjölkkor; vi ser även gott om bruna kossor, de inhemska 'vacas rubias', kända för att producera väldigt mört och smakrikt kalvkött. Efter ankomst till Pedrouzo blir vi hämtade för att ta oss till en av områdets många ostproducenter. Vi lär oss om framställningen och får smaka på den goda osten.

Dag 7

Pedrouzo - Santiago, 20 km

Vi har vår sista vandringsetapp framför oss. Vi njuter av de sista skogarna av tall och eukalyptus och vandrar förbi de sista byarna, bland annat Lavacolla med en liten bäck, där pilgrimerna förr i tiden lär ha tvätttat sig rena före ankomsten till Santiago. På Monte do Gozo, glädjens kulle, skymtar vi för första gången katedralen i Santiago. De sista kilometrarna kan kännas långa, eftersom det blir det mer och mer asfalt ju närmre vårt slutmål vi kommer. Å andra sidan ger vetskapen om att vi nästan är framme en extra energikick. Väl framme i Santiago checkar vi in på vårt hotell och pustar ut en stund, innan vi ger oss ut för att se den mäktiga katedralen, hämta våra pilgrimsdiplom och utforska denna vackra stad, där historiens vingslag är ständigt närvarande. Dagen avslutas med en härlig avskedsmiddag på en av stadens bättre restauranger.

Dag 8

Avfärd

Efter många kilometer, många samtal och många upplevelser tillsammans är det dags att ta farväl. Vi ordnar med transfer till Portos flygplats för avfärd mot Sverige. Trots att vi härifrån går skilda vägar, så betyder inte det att vägen tar slut. Därför önskar vi alla en fortsatt ¡Buen camino!