Pilgrimsvandring i Galicien – den portugisiska vägen

Pilgrimsvandring i Galicien – den portugisiska vägen

De flesta har hört talas om pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Galicien i Spaniens nordvästra hörn. Men kanske inte alla är medvetna om att det finns många olika vägar dit. Den mest frekventerade vägen är den så kallade franska leden. Men på denna resa väljer vi en alternativ väg, nämligen den portugisiska. Det var här aposteln Jakob först predikade sitt budskap till befolkningen, och det var längs denna väg hans kropp senare fördes tillbaka till Santiago de Compostela, där hans reliker fortfarande finns bevarade i den ståtliga katedralen.

 

Vi startar vår vandring i Baiona, en mindre stad på den galiciska sidan av gränsen mot Portugal. Flera av dagarna vandrar vi längs med den dramatiska atlantkusten, som bjuder på hänförande landskap och betagande solnedgångar. När vi närmar oss Santiago går vägen inlands, genom det frodiga galiciska landskapet, känt för dess generösa grönska och dess små byar där tiden tycks ha stått still. Vägen är kantad av historiska lämningar i form av romanska kapell, pilgrimskors och medeltida stenbroar.

 

Det rör det sig om enkla och lättvandrade dagsetapper, även om det blir många timmars vandring vissa av dagarna. Vi ser som vanligt till att anlita transport för vårt bagage, så vi slipper bära annat än det vi behöver för dagen. Vi bor bekvämt på väl utvalda hotell eller bättre pensionat och serveras varje kväll en härlig middag. Det galiciska köket har många specialiteter, däribland förstklassiga produkter från havet, olika sorters ost samt ett av världen bästa kalvkött. En av dagarna kompletterar vi vandringen med ett besök hos en vinproducent, där vi lär oss om produktionen och får smaka på det utsökta och friska galiciska vinet.

 

¡Buen camino!

 

Alla våra reseprogram har svensktalande guide med under alla utflykter.

Är du intresserad? Meddela oss genom att fylla i kontaktformuläret här eller genom att sända oss en intresseanmälan till info@aidatravels.com.